Βαλσαμέλαιο
Από την εποχή του Ιπποκράτη ένα μίγμα ελαιολάδου και βαλσαμόχορτου χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία δερματοπαθειών και γενικά πληγών του δέρματος. Με λίγα λόγια θα αναφερθούμε στο «Βαλσαμόχορτο» ή «Σπαθόχορτο».
Κοινή Ονομασία του στην Αγγλική Γλώσσα: ST. JOHN’S WORT OIL
Κοινή Ονομασία του στην Γερμανική Γλώσσα: JOHANNISKRAUT OEL
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ : Hypericaceae (Υπερικίδη).
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ : Hypericum perforatum L. (Υπερικόν το Διάτρητον).
ΚΟΙΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ : Βάλσαμο, Βαλσαμόχορτο, Λειχηνόχορτο, Περίκη, Χελωνόχορτο, Κοψοβότανο, Ψειροβότανο, Σπαθόχορτο, Προδρόμου βότανο.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ : Είναι φυτό πολυετές, Αρωματικό-Φαρμακευτικό, ιθαγενές της Ευρώπης και της Ελλάδας, ύψους μέχρι 60 cm. Έχει βλαστό όρθιο, ισχυρό, πολύκλαδο. Τα φύλλα είναι επιφυή, μικρά, επιμήκη, ωοειδή, με στίγματα. Τα άνθη είναι κιτρινόχρυσα σε ταξιανθίες φόβες.
ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Είναι αυτοφυές.
ΕΠΟΧΗ ΑΝΘΗΣΗΣ: Η άνθηση αρχίζει από τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
ΣΥΛΛΟΓΗ : Συλλέγεται το υπέργειο τμήμα, όταν το φυτό βρίσκεται σε πλήρη άνθηση.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ :Γλυκοσίδες, Φλαβονοειδή (και ρουτίνη), Πτητικά έλαια, Ταννίνες, Ρητίνες ΓΝΩΣΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ : Οι Πατέρες της Ιατρικής Επιστήμης, ο Ιπποκράτης κι ο Διοσκουρίδης, το παρασκεύαζαν και το χρησιμοποιούσαν για την αποθεραπεία διαφόρων ασθενών τους. Σήμερα λόγω της επιστημονικής επιβεβαίωσης της θεραπευτικής άξιας των βοτάνων σε συνδυασμό με τις ελάχιστες ως ανύπαρκτες παρενέργειες τους προς τον άνθρωπο επαναδιαδόθηκε παγκοσμίως η χρήση τους.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ: Το υπέργειο τμήμα του βαλσαμόχορτου θεωρείται:
Αναλγητικό-Παυσίπονο, Αντιελμινθικό (Καταπολέμηση σκωλήκων του εντερικού σωλήνα), Αντιπυρετικό, Αντισηπτικό, Αντιφλογιστικό (Καταπολέμηση εσωτερικού καψίματος), Αποχρεμπτικό (Καταπολέμηση φλεγμάτων), Διεγερτικό, Εμμηναγωγό (Βοηθά στην καλή λειτουργία της έμμηνου ρήσης), Επουλωτικό, Στυπτικό (Καταπολέμηση διάρροιας), Τονωτικό για την αποκατάσταση του νευρικού συστήματος.
ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΛΣΑΜΕΛΑΙΟΥ: Το Βαλσαμέλαιο που προκύπτει με εκχύλιση (εξανθοσμία), χρησιμοποιείται εξωτερικά (απλή επάλειψη) για την
α) ανακούφιση των ερεθισμών-φλεγμονών
β) επούλωση διαφόρων πληγών (λόγω τραυματισμών ή ακινησίας στο κρεβάτι).
γ) Δερματοπαθειών.
δ) Καταπολέμηση αιμορροΐδων.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΒΑΛΣΑΜΕΛΑΙΟΥ: Στην περιοχή που υπάρχει το πρόβλημα, αφού πρωτύτερα την καθαρίσουμε σχολαστικά κάνουμε επάλειψη, με ικανή ποσότητα βαλσαμέλαιου έτσι ώστε η περιοχή αυτή «να λαδίσει». Εν συνεχεία αφήνουμε το βαλσαμέλαιο για λίγη ώρα (30-60?) έως ότου να απορροφηθεί. Η χρήση του βαλσαμέλαιου θα γίνεται καθημερινά 2-3 φορές την μέρα για διάστημα τέτοιο μέχρι την εξάλειψη του προβλήματος. Θα διαπιστώσετε κι εσείς προσωπικά, τις θεραπευτικές ιδιότητες του βαλσαμόχορτου ως φαρμακευτικού φυτού στο βαλσαμέλαιο.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ : Επειδή η Υπερικίνη (Hypericin), που εμπεριέχεται στο φυτό είναι φωτοευαίσθητη ουσία συνίσταται η χρήση του Βαλσαμέλαιου μόνο όταν δεν υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο. Συνεπώς χρησιμοποιήστε το κυρίως τις βραδινές ώρες