Βιολογικά ονομάζονται τα προϊόντα για τα οποία δεν χρησιμοποιούνται τοξικές ή χημικές ουσίες σε καμιά φάση της παραγωγικής τους διαδικασίας. Ωστόσο η βιοκαλλιέργεια δεν αποτελεί μόνο έναν τρόπο «καθαρών» από χημικά προϊόντων, αλλά μια διαφορετική φιλοσοφία ζωής, μια πηγή έμπνευσης για την καθημερινότητα και μια εκ βάθρων αλλαγή της αντίληψης για το περιβάλλον και της σχέσης μας με την φύση. Αυτή η φιλοσοφία ζωής βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο, και η ζήτηση για βιολογικά προϊόντα έχει αυξηθεί εντυπωσιακά την τελευταία πενταετία, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες.
Η Βιολογική καλλιέργεια της ελιάς, είναι το πλέον εναρμονισμένο με την φύση μοντέλο καλλιέργειας που σέβεται την βιοποικιλότητα, συνεισφέρει στη διατήρηση και ανάπτυξη της φυσικής χλωρίδας και πανίδας κάθε περιοχής ενώ παράλληλα προάγει την ιδέα της λεγόμενης «αειφορίας». Για την ελιά αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, σωστή πυκνότητα φύτευσης των ελαιόδεντρων, βελτίωση των εδαφών με φυσικά λιπάσματα (κοπριά, compost), συστηματικό κλάδεμα, χρήση φυσικών και όχι χημικών μέσων για την καταπολέμηση των ασθενειών, προσεκτική μεταφορά, αποθήκευση και επεξεργασία του καρπού.
Βιολογική καλλιέργεια λοιπόν, δεν σημαίνει μόνο μη χρησιμοποίηση συνθετικών λιπασμάτων, αλλά μια ολιστική φιλοσοφική προσέγγιση σε όλες τις φάσεις παραγωγής που επιγραμματικά στοχεύει στα εξής:
- Εφαρμογή μεθόδων καλλιέργειας που δεν διαταράσσουν την φυσική γονιμότητα του εδάφους για χάρη της αύξησης της παραγωγής.
- Αποκατάσταση της παραπάνω φυσικής γονιμότητας σε εδάφη που ήδη έχουν διαταραχτεί.
- Παραγωγή ελαιόλαδου και άλλων προϊόντων ελιάς ανώτερης ποιότητας χωρίς χημικά ή τοξικά κατάλοιπα.
- Ανάπτυξη μεθόδων επεξεργασίας, μεταποίησης και συσκευασίας που δεν αλλοιώνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων ενώ παράλληλα είναι φιλικές προς το περιβάλλον.